Biodynamische landbouw,  Boerderij

Vruchtbare grond wordt met uitsterven bedreigd als we niet NU in actie komen

Vandaag een special over de “Save Soil” campagne, die laat zien dat vruchtbare bodem wereldwijd in rap tempo verdwijnt, en wat jij eraan kunt veranderen. 

Eén van de redenen waarom wij een boerderij beginnen, is om een stuk land, aarde, te bewerken en te verzorgen op een duurzame manier. De belangrijkste basis voor gezond voedsel is de bodem waarop gewassen groeien (zie mijn eerdere blogpost over biodynamische landbouw). Maar voor een groot deel op aarde gaat het slecht met de bodem. Landbouw, ontbossing en andere factoren hebben de aardbodem in een alarmerend tempo aangetast en geërodeerd. Wereldwijd nadert bodemdegradatie een zeer zorgwekkend niveau dat de voedselproductie, ons klimaat en het menselijk leven op deze planeet in een paar decennia zou kunnen bedreigen. Dit is een stille crisis waarbij mensen zich grotendeels niet bewust zijn van de ramp die zich letterlijk onder hun voeten afspeelt. 

savesoil.org

Wetenschappers zeggen dat als we doorgaan met de manier waarop we nu wereldwijd voedsel verbouwen, het nog maar 45 tot 60 jaar duurt voordat onze landbouwgrond compleet is uitgeput. In 2045 zullen we 40% minder voedsel kunnen verbouwen dan we nu doen. Terwijl de wereldbevolking alleen maar groeit. 

“Elk jaar gaat 75 miljard ton vruchtbare grond verloren door landdegradatie. En tegelijkertijd gaat elk jaar 12 miljoen hectare land verloren door woestijnvorming en droogte alleen. Dit is een gebied dat 20 miljoen ton graan zou kunnen produceren”

VN-verdrag ter bestrijding van woestijnvorming (UNCCD)
Wat is een gezonde bodem?
savesoil.org

87% van het leven op aarde is afhankelijk van de bovenste 1 meter toplaag die het aardoppervlak bedekt. Een gezonde bodem bevat minimaal 5% organische stof. Dit organisch materiaal – bestaande uit plantenresten en dierlijk afval – zorgt ervoor dat de grond geen arme zandgrond wordt (verwoestijning). Deze kleine hoeveelheid maakt het leven op aarde mogelijk. Een vruchtbare bodem zit vol leven, ademt, groeit en zorgt voor nieuw leven. Hierin zitten namelijk miljarden micro-organismen die cruciaal zijn voor de voedingsstoffen in de bodem en de daarop groeiende de gewassen. 

En een gezondere bodem levert betere gewassen: een studie naar voedingsstoffen in ons voedsel wees uit dat we tegenwoordig acht sinaasappels zouden moeten eten om dezelfde hoeveelheid Vitamine A binnen te krijgen die onze grootouders binnenkregen bij het eten van één sinaasappel, omdat bodemuitputting enorme dalingen van voedingsstoffen in ons voedsel veroorzaakt. (Scientific American). 

Tijd voor actie

Om dit probleem onder de aandacht te brengen, heeft spiritueel leider Sadhguru, oprichter van de Isha Foundation, de “Conscious Planet” beweging in gang gezet, in samenwerking met het Verdrag van de Verenigde Naties ter bestrijding van woestijnvorming (UNCCD). Deze beweging wil zo veel mogelijk mensen wereldwijd actief te betrekken bij het bodem probleem, zodat zij op hun beurt hun leiders kunnen ondersteunen bij het invoeren van beleid en acties om wereldwijd het organisch gehalte in de bodem te doen stijgen naar minimaal 3%. 

savesoil.org

Sadhguru zal vanaf 21 maart per motor in 100 dagen van Londen naar India rijden, waarbij hij meer dan 30.000 kilometer over land aflegt en 25 landen doorkruist om dit onderwerp onder de aandacht te brengen. Eenmaal in Zuid India aangekomen zal hij Project Cauvery Calling bezoeken waar 125.000 boeren 62 miljoen bomen planten om de bodem en oppervlakte water te versterken. 

Vertel het verder!

Ik deel deze informatie met jullie omdat ik vind dat we hier iets aan moeten doen. Zelf heb ik verwoestijning van dichtbij gezien en gevoeld tijdens mijn twee reizen naar Burkina Faso in West Afrika. Daar wezen dorpelingen mij plekken aan waar vroeger bossen waren en rivier stroomden, die waren veranderd in dorre zandvlaktes. Door bomen te planten kon de aarde daar weer het water beter vasthouden en een kringloop van leven vormen. Ik geloof dat we samen een sterke stem kunnen vormen naar de politiek en wereldleiders om dit probleem aan te pakken

Deel deze informatie met anderen zodat iedereen weet wat er voor crisis dreigt. Kijk op https://consciousplanet.org hoe je kunt helpen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *