Boerderij,  Boomgaard

Bomen-koorts

De tweede lading bomen is geplant. Dit keer waren het voornamelijk notenbomen van kwekers uit de buurt, en wat perziken, pruimen en appelbomen. We kregen hulp van vrienden uit het buitenland en het was een gezellige drukke boel, want we hadden deze logées bij ons in huis. Bomen, bomen en nog eens bomen: ik begon er zelfs over te dromen…!

Op de zuidhelling had David een pad door het hoge gras gemaaid waarlangs aan weerszijden bomen werden geplant. De ochtenden begonnen mistig, het dal geheel in wolken gehuld, met een waterig opkomend zonnetje. Gevolgd door warme, zonnige middagen, gezellig samenwerkend met elkaar op het land, de kinderen spelend in het hoge gras. We waanden ons een beetje op de Afrikaanse savannen zo met dat gele hoge gras. Alsof er elk moment een zebra of giraffe van achter de heuvel zou kunnen opdoemen! Verspreid over de helling lagen de kuilen waar een lang, dun stammetje in gezet werd, opgevuld met zwarte, rulle compost en zware kluiten met kleigrond.

In januari deed een vervelend griepvirus de ronde, precies rond de tijd van de volle maan. Die combinatie bezorgde mij koortsachtige dromen over bomen. Na de plant-middagen, werd ik ’s nachts heen en weer geslingerd tussen de lange, dunne stammen van de grote ladingen jonge bomen en maalden er vragen door mijn hoofd: Welke boom moest nou waar komen? En hóe moest ik dat allemaal (in m’n eentje) gaan planten?! Ook in de nacht nam ik de bomen dus met mij mee, het was een intense beleving.

De activiteiten op het land zorgden voor onrust bij onze schaapskudde. De hekken rondom hun weides zijn oud en vervallen en er zitten veel gaten in waar ze gemakkelijk door kunnen. Hierdoor stonden ze een aantal keren de groene akkers van onze buren te begrazen, die daar uiteraard niet blij mee waren, en het was telkens een hele klus ze weer terug te drijven naar hun eigen terrein. Een schaapsherder van een naastgelegen boerderij heeft de schapen vorige week opgehaald, zodat ze betere zorg krijgen en wij én onze buren geen overlast meer van ze hebben. Af en toe zullen de schapen nog op onze weides komen grazen. Met behulp van twee schaapshonden en flexibele afrastering met stroomdraad, kan de schaapsherder de kudde onder controle houden. Natuurlijk vinden wij het jammer dat het ons niet lukt de schapen op ons terrein te houden, maar het is op dit moment echt te veel gedoe en dus was dit de beste oplossing.

Nu is het februari en worden dagen weer wat lichter. Er staan zo’n 700 bomen in de grond, en hoera, het regent! De vogels zingen in de bomen en onze nieuwe haan kukelt iedereen ’s ochtends vrolijk wakker. De griep is voorbij en ik voel een behoefte om te ‘detoxen’ en er met hernieuwde energie er tegenaan te gaan. Als afsluiter van de plant-weken was ik ook nog jarig en vierden we Maria Lichtmis met pannenkoeken.

Deze februari-maand hebben we zelfs één dag extra om iets te doen waar anders misschien geen tijd of energie voor zou zijn. Pak die kans en maak er iets moois van!

Eén reactie

  • Rijkhart Immanuel Mees

    Wat een fijn bericht, whow 700nieuwe bomen!
    Goed werk daar! Zou graag eens langskomen om het met eigen ogen te bewonderen.
    Liefs Rijkhart Mees

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *