Boerderij,  Dieren,  Fruittuin,  Persoonlijk

Lente-klussen

Het is lente! En wat geeft het een vreugde om de ontluikende natuur van zo dichtbij te kunnen beleven op ons land: Er zijn lammetjes geboren, knoppen aan de bomen, bijen zoemen al weer rond, en voorjaarsbloemen geven kleur aan de grauwe aarde. Maart is een maand van frisse lentebuien en als de zon schijnt is het meteen al behoorlijk warm. De lente is ook de tijd van voorjaarsschoonmaak. Op het land en in de tuin is veel te doen voor het komende seizoen.

Schapen op de vlucht

De vier kleine lammetjes dartelen er vrolijk op los. Zó vrolijk zelfs dat ze soepeltjes over de omheining van hun weide heen konden springen of zich er doorheen wurmden. De moeders zagen zich genoodzaakt er achteraan te springen, en zoals het gezegde luidt: als er één schaap over de dam is, volgen er meer, zo sprongen alle schapen over het hek en liepen ze opeens in onze achtertuin.

Een paar dagen achter elkaar was het iedere dag raak en brachten we ze telkens terug naar hun eigen weide. Zo liepen ze op een ochtend zomaar over de oprit. Wat te doen? Om àlle gaten en zwakke plekken in het hek te maken, is een flinke klus, want de schapen hebben een groot terrein.

We hebben één stuk hek vlakbij de stal gebarricadeerd met oude pallets en hopelijk is het voorlopig gedaan met de vrije uitloop van onze schapen. Als de lammetjes groter zijn zullen ze hopelijk niet meer zo snel over het hek springen. Al is het wel een heerlijk gezicht om die lammetjes zó uitgelaten met elkaar te zien dansen en springen.

Fruittuin in progress

Op het perceel waar de eerste fruitbomen zullen komen, wordt gewerkt: een goede vriend kwam speciaal uit Nederland over om een waterbassin te graven. Dit is om het regenwater vast te houden en beter te kunnen verdelen. Het werken met een graafmachine bleek best een uitdaging: waar mijn manlief waarschijnlijk vier weken over had gedaan, deed deze vriend in 4 dagen! Wij zijn hem dus enorm dankbaar voor dit geweldige werk en tevens voor de gezelligheid die hij meebracht bij ons aan tafel tijdens het eten, de koffiepauzes en bordspelletjes tot ’s avonds laat.

Rondom het perceel zijn grote palen in de grond geslagen om het terrein te omheinen met een stevig hekwerk (van twee meter), zodat er geen herten en andere dieren kunnen knabbelen aan de jonge bomen, die aan het eind van dit jaar zullen komen. Inmiddels zijn de palen bespannen met ijzerdraad waar gaas tegenaan komt. En de grote boerenschuur wordt stevig aangepakt en opgeruimd zodat er in gewerkt kan worden.

Ondertussen liggen er in de tuin ook de nodige klussen. Snoeien, zaaien, wieden en maaien. Elke dag moet er wel iets gebeuren. Het valt niet mee om elke dag iets te doen met een baby en peuter in mijn kielzog, maar ik probeer mijn steentje bij te dragen. En we naderen Pasen en de vijfde verjaardag van onze oudste dochter. Dat brengt klusjes met zich mee zoals eieren uitblazen voor het Paasfeest, een recept voor suikervrije taart uitzoeken (tips zijn welkom :-)) en plantjes en bloembollen verzamelen om die tijdens het lentefeest op school in de kleuter-tuin te kunnen planten.

Eén reactie

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *