Persoonlijk,  Toeristische informatie

Naar de landbouwbeurs

Het afgelopen weekend was er Foire Agricole in een nabij gelegen dorpje Le Mas d’Azil. Wij bezochten de beurs op de laatste dag (1 mei, Dag van de Arbeid) van dit drie dagen durende evenement. De beurs, met vee, ambachten en boeren-marktproducten, vormt een hoogtepunt in het jaar.

Wij gaan graag naar dit dorpje, want er is een leuke wekelijkse markt en een speeltuin voor de kinderen. Het is een sfeervol plaatsje in het dal van de Arize-rivier, omringd door groene heuvels waar koeien met bellen grazen, met bovenaan steile kalkstenen rotswanden. Het heeft middeleeuwse vakwerkhuizen en een opvallende achthoekige klokkentoren, die we kunnen zien als we van over de heuvels het dal in rijden.

Op het centrale marktplein staan hoge platanen als statige zuilen, waaraan koeien, paarden en ezels met touwen stonden vastgebonden. En er waren schapen en geiten van typische Ariègois of Pyreneese rassen, zoals de montagne noire. Er werden activiteiten georganiseerd zoals een schapenwedstrijd, schapen scheren en het gewicht raden van een lam.

Op het voetbalveld achter het gemeentehuis waren een dag geleden de nieuwste landbouwvoertuigen te bezichtiging. Die hadden vandaag plaatsgemaakt voor werkpaarden die er hun kunsten konden vertonen door een parcours aan de hand van hun begeleider te lopen.

Boven de groene heuvels die het dorp omringen hingen donkere wolken en af en toe viel er een bui. Maar het was gezellig druk op de markt en duidelijk een gelegenheid om met de families samen te komen. Boeren onder elkaar. En die doen niet moeilijk over een paar regendruppels. De boeren hier zien er nog uit zoals je een typisch Franse boer zou verwachten: mannen met snorren en alpino petjes, een peukje in hun mondhoek, blauwe broeken en gebreide vesten. Er waren moeders met kinderwagens en ouden van dagen leunend op hun wandelstok. 

Naast vee waren er marktkraampjes met ambachtelijke ronde kaasjes, potjes honing, gesponnen wol, ezelinnenzeep, moestuinplantjes en er waren verschillende tentjes met wijn, snacks en maaltijden.

Wij hebben er moestuinplantjes gekocht, gedanst op de hoem-pa-pa muziek van het plaatselijke harmonieorkest en tussen de buien door een chocolade-croissantje gegeten. Dit was de start van het marktseizoen. Ik heb er zin in!

5 reacties

  • Ben Piepers

    Dag Rosien,
    Gaaf zoals je schrijft over jullie leven in Zuid Frankrijk. Ik was vandaag blij te lezen over de regenbuien, want ik kreeg de indruk uit de krant hier, dat jullie in Zuid Frankrijk bijna aan het uitdrogen waren.
    Indrukwekkend zoals jullie de boerderij en het leven daar oppakken en vorm geven. Ik wens jullie veel goeds met elkaar en plezier bij wat jullie ondernemen.
    Hartelijke groet, Ben Piepers

  • Annelot Borleffs

    Lieve Rosien,
    Ik geniet iedere keer weer van je leuke schrijven en mooie fotos’. Ik ben net terug van een lange reis naar Frankrijk en Portugal en telkens weer is het zo heerlijk en mooi om in het Franse land te zijn. (Portugal ook trouwens).
    wat een geschenk dat jullie daar zo buiten wonen en leven met elkaar. Een kado aan jezelf en jullie kinderen.
    Dank voor het mee-kijken soms, doordat je schrijft, heel fijn,
    Mooie tijd en tot de volgende keer, Annelot

  • Willem de Jonge

    Hoi Rosien,

    Mooi sfeer plaatje wat je neerzet. Helaas is het me in maart niet gelukt om jullie even te bezoeken. Lijkt me nog steeds leuk om een keer te doen, wellicht in de toekomst. Vanmorgen weer op het land geweest bij onze Herenboerderij in Boxtel. De tunnelkassen staan al vol met groentes en ook de akkers worden binnenkort bewerkt en beplant.

    Groet en veel succes!

    Willem

  • Marijke de Val

    Ha Rosien, pure nostalgie, je beschrijving van de markt. Ik denk de geur erbij. Lees ook dat de dag voor jullie bezoek er moderne machines opgesteld stonden in het dorp: Gelukkig staat de tijd bij jullie ook niet stil!
    Ik lees je verhalen graag , alle goeds en een mooie zomer – met regen svp…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *