Blog

Welkom op mijn blog! Hier zal ik schrijven over onze avonturen van het opzetten van een boerderij in Frankrijk. Klik op de onderstaande artikelen om verder te lezen.

  • Bomen-koorts
    De tweede lading bomen is geplant. We kregen hulp van vrienden uit het buitenland en het was een gezellige drukke boel, want we hadden deze logées bij ons in huis. Door de volle maan en een dikke griep begon ik zelfs over bomen te dromen…
  • Het eerste bomen-plant-weekend
    Vorig weekend hebben we de eerste fruitbomen in de boomgaard geplant. Het was zonnig en droog weer, perfect weer voor fysiek buiten werk en gezellige gesprekken. We kregen hulp van familie en vrienden uit de omgeving.
  • Voorbereidingen in de boomgaard
    Na de herfst breekt er een spannende tijd voor ons aan: de bomen komen! We verwachten er zo’n 1300. We zijn bezig het land voor te bereiden op hun komst.
  • Naar de landbouwbeurs
    Het afgelopen weekend was er Foire Agricole in een nabij gelegen dorpje. De beurs vormt een lokaal hoogtepunt in het jaar.
  • Lente-klussen
    Het is lente! En wat geeft het een vreugde om de ontluikende natuur van zo dichtbij te kunnen beleven op ons land: Er zijn lammetjes geboren, knoppen aan de bomen, bijen zoemen al weer rond, en voorjaarsbloemen geven kleur aan de grauwe aarde. We klussen op het land en in de tuin om ons voor te bereiden op het komende seizoen.
  • Tweetalig opgroeien: de leukste uitspraken van het afgelopen jaar
    Sinds ik met mijn gezin naar Frankrijk vertrok, leren onze dochters – toen: één en drie jaar oud – de Franse taal beetje bij beetje kennen. Eerst door middel van liedjes, en nu de oudste sinds een jaar naar de kleuterschool gaat, leert zij het snel. De leukste uitspraken van het afgelopen jaar schreef ik op.
  • Nieuwjaars wensen
    Een jaar geleden kochten wij een boerderij in Zuid Frankrijk. Na het eerste jaar van acclimatiseren, de omgeving leren kennen en een hele papierwinkel aan dingen te regelen, zullen we dit jaar echt van start gaan met de boerderij en beginnen met planten. Maar waar begin je? Wat wensen we dit jaar te volbrengen?
  • Lichtjes in de donkere dagen
    De laatste paar weken van het jaar zijn een mooie tijd voor zelfreflectie en bezinning van ons eerste jaar op de boerderij.
  • De droogste zomer sinds 2003
    Het is herfst op de boerderij, maar eerst wil ik even terug naar de zomer. Het was één van de heetste en droogste zomers ooit; een grote zorg voor de landbouwsector.
  • Eerste oogst én kroost
    Er zijn lammetjes geboren en we hebben de eerste groenten uit eigen moestuin geoogst.
  • Een sneeuwhoedje in de lente
    Ook hier werden we onverwacht getrakteerd op sneeuw. Nu is alles weer groen en vieren we dat de lente is begonnen.
  • Vruchtbare grond wordt met uitsterven bedreigd als we niet NU in actie komen
    Vandaag een special over de “Save Soil” campagne, die laat zien dat vruchtbare bodem wereldwijd in rap tempo verdwijnt, en wat jij eraan kunt veranderen.
  • Even geen update
    Eind februari had ik weer een nieuwe blog-update willen schrijven. Maar het voelt niet juist om te praten over koetjes en kalfjes als er zoiets vreselijks gaande is. De wereld staat op zijn kop…
  • Winterblues
    We dachten dat we één maandje na de verhuizing klaar waren om keihard aan de slag te gaan met het opstarten van onze Franse boerderij. Maar toen klopte het Corona-virus op de deur…
  • Een rondleiding over de boerderij
    Het duurde even, maarrrr tadaaaaa….. daar is hij dan: in deze post (bijna) alléén maar foto’s!! We staan nog helemaal aan het begin van het opstarten van de boerderij, dus het ziet er misschien nog niet zo “boerderij-ig” uit. Maar ik hoop jullie een beetje een indruk te kunnen geven van wat we om ons heen hebben.
  • 30 dingen die we deden in de eerste 30 dagen
    Emigreren naar Frankrijk en een boerderij from scratch beginnen is natuurlijk best een uitdaging. Dit deden we in de eerste maand na onze aankomst…
  • Op zoek naar onze Franse boerderij – deel 4: Ons bod is geaccepteerd!
    Afgelopen zomer kregen we het voor elkaar: ons bod op een landgoed werd geaccepteerd. We waren door het dolle heen, nu zouden we écht gaan emigreren! Natuurlijk moest er nog wel een heleboel gebeuren tot aan het officiële sleuteloverdracht-moment…
  • Op zoek naar onze Franse boerderij – Deel 3: Hoe wij de geschikte plek vonden en de twijfels die we hadden
    Waar begin je met zoeken als je Frankrijk niet goed kent en je door het Corona-virus wordt gehinderd in de zoektocht? Één van de dingen die bepalend voor de plek waren, was dat we in de buurt van een Vrije School wilden gaan wonen. We besloten ze om hulp te vragen. 
  • Op zoek naar onze Franse boerderij – deel 2: Huizenjacht in Corona-tijd
    Na een lange zoektocht via internet wilden we zelf wel eens wat boerderijen in Frankrijk gaan bekijken. Maar toen kwam het Corona-virus en ging alles op slot…
  • Op zoek naar onze Franse boerderij – deel 1: Zo maakten wij onze wensenlijst
    Hoe definieer je met meerdere mensen de criteria voor de plek waar we samen willen gaan wonen?
  • Wat is biologisch-dynamische landbouw?
    Het boerenbedrijf dat wij voor ogen hebben, is een boerderij die zich erop richt om planten, dieren en mensen naar hun eigen aard en kwaliteit te verzorgen. Dit heet biologisch-dynamische landbouw. Maar wat is dat eigenlijk?
  • Meervoudig buiten mijn comfort zone
    Soms kom je in een situatie terecht waarin je op meerdere vlakken je vertrouwde omgeving zult moeten loslaten. Met onze plannen om naar Frankrijk te emigreren is dat precies wat wij gaan doen. Lees hier over de vier dingen die wij loslaten om ons avontuur te beginnen.
  • Ik vertrek… met mijn gezin naar het Franse platteland
    Wij gooien het roer om en gaan onze droom waarmaken: een boerderij beginnen in Frankrijk! Veel mensen vragen ons waarom we onze goede banen in de stad zouden willen verruilen voor een onzeker en hard bestaan als boer in de middle-of-nowhere?