Emigreren,  Lijstjes,  Persoonlijk

Op zoek naar onze Franse boerderij – deel 1: Zo maakten wij onze wensenlijst

In maart vorig jaar (het Corona-virus was net uitgebroken) hadden we met een aantal familieleden een Zoom-meeting, waarin we onze ideeën van een boerderij in Frankrijk deelden. Mijn schoonzus, haar man en mijn schoonmoeder waren meteen enthousiast en wilden met ons meedoen. Nu, anderhalf jaar later, zijn we zover dat we allemaal in de verhuisdozen zitten en op het punt staan te emigreren! In die Zoom-meeting bespraken we onze wensen voor wat voor plek dat moet worden. Iedereen had daar zijn eigen ideeën over. Hoe definieer je met meerdere mensen wat je precies zoekt?

Een lijst met criteria maken bleek best een uitdaging. Hoewel we in de basis allemaal hetzelfde willen (meer in de natuur zijn en meer zelfvoorzienend leven, iets goeds voor de aarde doen en onze kinderen in een natuurlijke omgeving zien opgroeien), bleken onze voorkeuren qua plek soms toch uiteen te lopen.

Welke criteria zijn van belang?

Ook een makelaar vraagt al gauw naar een aantal criteria: Welke regio? Oppervlakte? Hoeveel gebouwen? In welke prijs-categorie? Willen we in de buurt van bergen of vlakbij zee wonen? Bij een grote stad of juist afgelegen? Daarnaast had ieder van ons zo zijn eigen wensen zoals een zwembad, authentieke Franse boerderij-details, een atelier, een waterput of een wijnkelder. 

Mijn man en ik wilden graag in de buurt van een Vrije School wonen, omdat we onze kinderen het liefst naar zo’n school willen laten gaan, maar voor het gezin van mijn schoonzus en zwager was dit minder van belang. Een dorpsschooltje in de buurt leek hen ook heel fijn. Sommige van deze dingen definieerden we dus als ‘must-haves’ en andere ‘nice-to-haves’. 

Zo kwamen we uit op de volgende criteria waar onze plek aan moest voldoen: 

  • Twee woonhuizen (liefst direct bewoonbaar)
  • Een stuk grond van 20 tot 40 hectare, waarvan een gedeelte bos
  • Een eigen waterbron op het terrein (bijv. rivier of meertje)
  • Bijgebouwen om tot gastenverblijven om te bouwen 
  • Niet te ver van de basis voorzieningen 
  • Op maximaal 40 minuten rijden van een Vrije School (dit laatste was dus alleen een eis voor mijn man en mij)
Maar…er zijn lijstjes en lijstjes

Er zijn echter ook mensen die niet aan lijstjes doen. Die zijn bijvoorbeeld van mening dat je door lijstjes een beeld vastlegt en daarmee beperk je de mogelijkheden. Wie weet blijf je je krampachtig aan die lijst vasthouden, terwijl je het moet zien als een moment opname van een voortdurend veranderend proces. Die lijst moet je misschien telkens bijstellen, en dus, denken deze mensen, kun je hem beter niet maken.

Zo iemand is mijn man. Hij wilde geen lijstje maken, maar zo breed mogelijk blijven zoeken, om minder voor de hand liggende, en dus minder “gezochte” objecten te vinden. Als je focust op een keurig lijstje met eisen, wie weet laat je dan wel een pareltje schieten, was zijn idee. Tot mijn grote frustratie, want ik maak voor àlles lijstjes! Alles was dus mogelijk. En dan is het soms lastig om elkaar te blijven volgen in wat we beiden voor ogen hebben. Is dat beeld nog hetzelfde?

Ik was dus degene die bovenstaande lijstje maakte, terwijl mijn man andere opties open hield. Zo kwam hij vaak genoeg aan met objecten waar bijvoorbeeld meer dan 80 hectare grond bij zat, of met een Frans kasteel in plaats van losse woonhuizen waarbij we creatief aan de slag moesten hoe we daarin met elkaar zouden gaan wonen. 

Je kunt je voorstellen dat dit leuke discussies opleverde, want het bleef lastig om echt iets vast te leggen. Door telkens met elkaar opnieuw te overwegen, werden we steeds preciezer in wat we zochten en konden we elkaar duidelijk maken wat een ieder van ons nou écht graag wilde. Zo ontdekte ik dan ook dat de verschillende criteria op ons (mijn) wensenlijstje bij iedereen een andere volgorde van prioriteit kregen. Hierover zal ik later meer vertellen. Maar eerst: de huizenjacht kon beginnen! Toen kwam Corona… Daarover vertel ik in deel 2 van “Op zoek naar onze Franse boerderij”. Tot gauw!


Lees verder

Op zoek naar onze Franse boerderij – deel 2: Huizenjacht in Corona-tijd

Op zoek naar onze Franse boerderij – deel 3: Hoe wij de geschikte plek vonden en de twijfels die we hadden

Op zoek naar onze Franse boerderij – deel 4: Ons bod is geaccepteerd!

2 reacties

  • Rita

    Lijstjes, lijstjes, lijstjes, die vond ik al ook al bij je op de slaapkamer toen je nog studeerde. Dat gaf rust in je hoofd. 😊