Emigreren,  How to,  Persoonlijk

Op zoek naar onze Franse boerderij – deel 2: Huizenjacht in Corona-tijd

Een groot gedeelte van onze huizenjacht deden we vanuit Nederland via het internet. Dat was een hele klus. De makelaars- en vastgoed websites zijn in Frankrijk wel even wat anders dan wat we in Nederland gewend zijn. Slechts een paar foto’s en een summiere omschrijving was vaak het enige wat er aan informatie te vinden was. Het werd tijd voor actie en we wilden er na al die computer-uren zelf wel eens gaan kijken! 

Maar het Corona-virus gooide roet in ons eten: Europa zat in lockdown, we mochten de grenzen niet over en makelaars konden geen bezichtigingen doen. Hierdoor, én omdat we kleine kinderen thuis hebben, was het lastig om ‘even’ te gaan kijken. 

Bezichtigingen tijdens lockdown

Mijn man is toch een aantal keren naar Frankrijk gereden om dingen te bekijken die we op het internet geselecteerd hadden. Met een hele stapel papieren op de achterbank, want in Frankrijk moest je voor elke dag en elk moment dat je je buiten begaf, een Attestation de deplacement dérogatoire bij je hebben: een formulier waarop je de reden moest aanvinken waarom je op pad was. Voor zowel België en Frankrijk had hij ook nog een ‘Verklaring van Erewoord’ (Déclaration sur l’Honneur) bij zich, om te betuigen dat hij geen Corona had (gehad) of zou kunnen hebben. En dan nog Bons de visite van de makelaar(s), die garant stonden dat wij met hen een bezichtiging hadden gepland. Hij kwam alle keren zonder controle de grenzen over. 

Droomplek of bouwval?

Er staat zó veel moois te koop in Frankrijk! We vonden prachtige kasteeltjes, oude herenboerderijen met paardenstallen en andere objecten zoals oude campings met boerderij-potentie. Tijdens het bezoek echter, bleken de meesten regelrechte bouwvallen te zijn, waar jarenlang renovatiewerk in zou gaan zitten. We ontdekten dat het eigenlijk altijd neer kwam op een afweging maken tussen twee dingen: 

  • Voor weinig geld… een enorme opknapper
  • Een mooi object in goede staat… met een duur prijskaartje
  • Een prachtig stuk land… met woonhuizen in (zeer) slechte staat 
  • Of een romantisch uitziend kasteeltje… met te weinig land eromheen 

Na meer dan 700 objecten op het internet te hebben uitgeplozen besloten we het over een andere boeg te gooien. We schreven alle Franse Vrije Scholen een brief met een oproep om ons te helpen de plek van onze dromen te vinden. Hierop kregen we een aantal zeer leuke reacties. En één ervan leidde ons naar een zeer veelbelovende plek… daarover volgende keer meer!


Lees verder

Op zoek naar onze Franse boerderij – deel 1: Zo maakten wij onze wensenlijst

Op zoek naar onze Franse boerderij – deel 3: Hoe wij de geschikte plek vonden en de twijfels die we hadden

Op zoek naar onze Franse boerderij – deel 4: Ons bod is geaccepteerd!

Eén reactie