Lijstjes,  Persoonlijk

Lichtjes in de donkere dagen

We naderen de donkere dagen voor Kerstmis. Het regent en het waait, al is het niet koud buiten. De bergen aan de horizon zijn wit besneeuwd en het lijkt alsof ze daardoor dichterbij zijn dan in de zomer. De laatste paar weken van het jaar zijn een mooie tijd voor zelfreflectie en bezinning van ons eerste jaar op de boerderij. In vergelijking met Nederland lopen we voor mijn gevoel hier een maand achter op de seizoensveranderingen. De zon gaat hier sneller onder en de schemertijd is korter dan in het noorden. En wat is het lage zonlicht toch mooi!

Op school vierden de kinderen in november het Saint Martin-feest met een stille optocht in het donker met zelfgemaakte lantaarntjes, mooie liedjes en soep met brood (zie foto boven).

Nu is de Adventstijd begonnen, de vier weken voor Kerstmis. (Sinterklaas wordt hier niet gevierd.) Op school steken ze elke week in de klas een kaarsje aan op de adventskrans. Mijn oudste dochter zingt ‘j’allume une étoile’ als ze thuis komt. Het is leuk om te merken dat het Frans steeds meer terrein begint te winnen in haar taalgebruik.

Nu het daglicht steeds minder wordt, begint een tijd om naar binnen te keren, warmte en licht op te zoeken. We krijgen zin om binnen bij de houtkachel te zitten, met een warm drankje en een goed boek. Ik voel ook de behoefte om naar binnen te keren, terug te blikken op het voorbije jaar, te bezinnen en plannen te maken voor het komende nieuwe jaar.

Daarom maakte ik voor mijzelf een lijstje wat ik graag deze laatste weken van het jaar nog wil doen. Het is geen lange lijst geworden, omdat de gebroken nachten met de baby en een huishouden met drie kleine kinderen erg veel energie vergen, dus ik ben allang blij als ik 5 minuten op een dag tijd kan vrijmaken voor bezinning! 🙂

  • Elke zondag met de kinderen een kaars aansteken op de Adventskrans
  • en daarbij samen iets lezen uit de bijbel (of een andere tekst), met de kinderen lezen we van Maria’s Kleine Ezel
  • De kinderen openen elke dag een hokje op de adventskalender, waarachter een mooi plaatje tevoorschijn komt
  • Een Advents- en een Kerstliedje in het Frans leren met de kinderen
  • Voor de derde keer meedoen met de Twaalf Heilige Nachten, waarin ik tussen Kerst en Driekoningen (6 januari) mijn dromen uit de nacht opschrijf en overdag aan een opdracht voor zelfreflectie werk.

Doe jij ook iets ter reflectie of bezinning in deze laatste paar weken van het jaar?

Een mooie pakjesavond en adventstijd toegewenst!


Wil je meer weten over de Twaalf Heilige Nachten? Kijk dan hier.

Reacties uitgeschakeld voor Lichtjes in de donkere dagen